Znanstveni skup Slavonija – hrvatska i europska regija

Požega, 15. svibnja 2015.

U organizaciji Instituta za migracije i narodnosti u Požegi je 15. svibnja 2015. održan znanstveni skup pod nazivom Slavonija – hrvatska i europska regija. Na skupu su sudjelovali ugledni znanstvenici iz Hrvatske koji su se bavili pitanjem što je to Slavonija ‒ regija u punom značenju ili više samo zavičaj te kakva je pozicija Slavonije unutar Hrvatske i unutar EU-a. Znanstveni skup otvorio je saborski zastupnik Zdravko Ronko, a uvodna izlaganja imali su Dragutin Babić u ime organizatora te Jakša Puljiz ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

U prvom tematskom bloku govorilo je šest znanstvenika. Hrvoje Špehar održao je referat pod nazivom „Politička institucionalizacija nove kohezijske i regionalne politike Europske unije na primjeru Slavonije, Filip Škiljan govorio je na temu „Slavonija – prostorni i etnički razvoj regije“, a tema radaDragutina Babića bila je „Slavonija ‒ regija  ili  (samo)  zavičaj?”. Dražen Živić, Ivana Žebec Šilj i Sandra Cvikić imali su izlaganje pod nazivom „Demografski kontekst razvojnog zaostajanja Istočne Hrvatske“, aIvan Balta izlaganje „Značaj prometnica u Slavoniji kroz prošlost i danas“. Aleksandar Vukić govorio je na temu „Centar i periferija – uloga države i Europske unije u socijalnom i gospodarskom razvoju Slavonije”a Šenol Selimović na temu „Negospodarski čimbenici regionalnoga razvitka: Anadolijski ‘poučak’ za Slavoniju!?”.

U drugom tematskom bloku govorilo je pet znanstvenica. Sandra Kralj održala je referat na temu „Javno djelovanje Slovaka u Osijeku – utjecaj na etnički identitet, Ljiljana Dobrovšak  govorila je o utjecaju Židova na razvoj gospodarstva Slavonije, a Vlatka Dugački o doprinosu češkoga kapitala (gospodarskom) razvoju Slavonije u 1. polovini XX. stoljeća. Marina Perić-Kaselj imala je izlaganje pod nazivom „Etničko poduzetništvo ‒ uloga bosanskih Hrvata u razvoju slavonske regije“, a Jadranka Galiot Kovačić referat naslovljen „Doseljeno hrvatsko stanovništvo iz Bosanske Posavine nakon rata u Bosni i Hercegovini (1992.‒1995.) u Vukovarsko-srijemsku županiju u Hrvatskoj – tri poratne priče, 15 godina kasnije”. 

U organizacijskom odboru skupa bili su Dragutin Babić, Aleksandar Vukić, Filip Škiljan i Šenol Selimović. Znanstveni radovi s ovog skupa bit će objavljeni u zborniku radova iduće godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content