Članstva

The Association of European Migration Institutions – AEMI – Asocijacija europskih migracijskih institucija – započela je s radom 1989. kao udruga institucija (muzeja, arhiva, dokumentacijskih i istraživačkih centara) skandinavskih zemalja koje se bave migracijskom problematikom. Udruga je formalno osnovana 1991. usvajanjem prvog statuta kao mreža europskih organizacija koje se bave dokumentacijom, istraživanjem i predstavljanjem europskih migracija. Na konferenciji u Stavangeru 2002. trideset članica-institucija predstavljalo je šesnaest europskih zemalja (Danska, Luxemburg, Portugal, Slovenija, Norveška, Finska, Švedska, Poljska, Italija, Sjeverna Irska, Češka, San Marino, Island, Velika Britanija, Francuska, Hrvatska). Institut za migracije i narodnosti pristupio je AEMI-ju 1999. na godišnjem sastanku Udruge u Portorožu.

Na taj način AEMI danas predstavlja širok europski forum institucija koje se s različitih aspekata bave pitanjima migracija i iseljeništva, omogućujući putem redovnih godišnjih konferencija međusobno upoznavanje s djelatnošću i aktivnostima pojedinih institucija, međusobnu razmjenu znanja i iskustava, kao i suradnju na pojedinim temama odnosno zajedničkim projektima. Godišnji sastanci sastoje se u pravilu od dva dijela: tematski koncipiranih seminara i radionica te poslovnog dijela. Osim tema pretežito vezanih uz povijest europskog iseljeništva i povratništva, seminari AEMI-ja danas uključuju i problematiku suvremenih migracijskih kretanja unutar Europe i u Europu kao nužno širenje interesa na području istraživanja migracija.

Godine 2003. izašao je prvi (tematski) broj AEMI Journal »Emigrant Agents and Return Migration in European History«. Institut za migracije i narodnosti posredstvom svoje znanstvene savjetnice Silve Mežnarić, u suradnji s profesorom Ottom Feinsteinom (Wayne State University), Heribertom Adamom (Simon Fraser University), Kogile Moodly (University of British Columbia) već 1991. pokrenuo je poslijediplomski tečaj »Divided Societies – Podijeljena društva« pri Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku. Cilj tečaja bio je okupiti sve relevantne predavače i istraživače s područja etničnosti te koncentrirati i prenijeti raspoloživa znanja i podatke na aktivne mlade istraživače iz regije i svijeta, kao i komparirati etničke sukobe i podjele u različitim dijelovima svijeta. Tečaj je tim zanimljiviji što je i sam započeo u području koje je ponovo postalo relevantno istraživačima etničnosti, nacije, nacionalizma i transnacionalizacije. No zbog rata i opsjedanja Dubrovnika morao je prekinuti rad, kao i cijeli IUC, do 1997. kada je ponovno pokrenut. Od 2000. tečaj »Divided Societies« redovito se održava u travnju u IUC-u Dubrovnik i okuplja sve generacije istraživača i predavača doslovno sa svih kontinenata, kao i poslijediplomske studente i motivirane apsolvente Sveučilišta u Zagrebu, Wayne State Universityja u Detroitu te desetine drugih sveučilišta iz Europe, Kanade, Sjedinjenih Država itd. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content