Poslijediplomski studiji/tečajevi

Istraživački, obrazovni, izdavački i drugi ciljevi ne mogu se ostvariti u potpunosti bez suradnje s drugim institucijama i pojedincima. Znanstvena suradnja Instituta za migracije i narodnosti ostvaruje se članstvom u međunarodnim organizacijama, istraživačkim mrežama, istraživačkim projektima, komuniciranjem putem časopisa Migracijske i etničke teme te institucijom istraživača posjetitelja. Institut za migracije i narodnosti aktivno sudjeluje u međunarodnim istraživačkim projektima. Novo područje suradnje uključuje i istraživanje procesa i posljedica priključenja Hrvatske Europskoj uniji. U suradnji s Austrijskim institutom za međunarodne odnose, Institut za migracije i narodnosti sudjeluje u projektu »Jugoistočno proširenje Europske unije – između utopije i “realpolitike”«. Cilj projekta uključuje formuliranje scenarija proširenja Europske unije na europski jugoistok. Pritom će biti evaluirani programatski i institucionalni napori i mjere Unije, kao i njezini implicitni i eksplicitni programi usmjereni ka sprečavanju i kontroli sukoba u jugoistočnoj Europi. Potencijalni sukobi i problemi unutar EU-a povezani s jugoistočnim proširenjem također su obuhvaćeni istraživačkim pitanjima i ciljevima. 

EMMIR – Europski poslijediplomski studij migracija i interkulturnih odnosa

To je prvi europsko-afrički Erasmus Mundus poslijediplomski studij migracija.

EMMIR predstavlja jedinstveni studijski program usmjeren na migracije kroz interkulturni pristup pružajući temeljita teorijska znanja u istraživanju migracija zajedno s terenskim radom u Europi i Africi.

EMMIR zajednički vode tri afrička i četiri europska sveučilišta: Sveučilište u Oldenburgu (UOL), Njemačka; Sveučilište Ahfad za žene (AUW), Omdurman, Sudan; Sveučilište Makerere u Kampali (MUK), Uganda; Mbarara Sveučilište znanosti i tehnologije u Ugandi (MUST), Sveučilište u Novoj Gorici (UNG), Slovenija; Sveučilište Južne Češke (USB), Republika Češka i Sveučilište Stavanger (UIS), Norveška, a pomaže im šira mreža partnera koju od lipnja 2012. čini 29 formalno pridruženih partnerskih organizacija i institucija te ostali neformalno pridruženi partneri. Različite pridružene organizacije na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini pomažu u pripravničkom stažu studenata i njihovu zapošljavanju nakon diplomiranja. Kvalitetu programa ocjenjuje međunarodni odbor stručnjaka.

EMMIR uključuje studijske boravke u Europi i Africi. Mobilnost studenata shvaća se kao ključ uzajamnog razumijevanja različitih pogleda i kultura migracije i kretanja te će izoštriti interkulturalnu osjetljivost.

Svi studenti prvu godinu zajednički provode na Sveučilištu u Oldenburgu u Njemačkoj i na Sveučilištu Stavanger u Norveškoj, dok u drugoj godini svoj glavni predmet istraživanja i dvomjesečni pripravnički staž mogu obaviti u bilo kojoj partnerskoj instituciji. To i jest funkcija većine pridruženih partnerskih institucija.

Pridružene partnerske institucije imaju važnu ulogu u ocjenjivanju kao i u promicanju programa EMMIR-a.

Uloga pridruženih članica u provedbi studija obuhvaća:

  • davanje savjeta i osiguranje kvalitete EMMIR-a, posebice s obzirom na mogućnost zapošljavanja i plasmana na tržištu rada za one koji su diplomirali
  • pružanje potpore istraživanju putem pristupa specijaliziranim izvorima i/ili u području
  • primanje pripravnika i davanje povratne informacije o rezultatu i izvedbi
  • doprinos nastavi
  • primanje znanstvenika na suradnju s pridruženim partnerom

Nadalje, od pridruženih partnera očekuje se doprinos u strategijama koje razvija EMMIR, osobito što se tiče:

  • održivosti studija (potpora konzorciju u provedbi, organizaciji i promociji studija, osiguranje dodatnih resursa kao što su stipendije za buduće studente) i
  • zapošljavanja studenata (osiguravanjem da akademski sadržaj EMMIR-a zadovoljava relevantne profesionalne potrebe, doprinosom prijenosu znanja i vještina, nuđenjem dopunskih profesionalnih tečajeva i/ili mogućnošću namještenja).

IMIN je postao pridruženi partner EMMIR-a na sastanku konzorcija EMMIR-a na Sveučilištu Stavanger, Norveška, u veljači 2012, a njegovo primanje formalno je potvrdila Europska agencija – EACEA u Bruxellesu, u srpnju iste godine.

Više o EMMIR-u saznajte na njihovoj web stranici www.emmir.org, gdje se mogu naći sve relevantne informacije o programu studiranja, konzorciju i pridruženim članovima.

DIVIDED SOCIETIES

Institut za migracije i narodnosti posredstvom dr. sc. Silve Mežnarić, u suradnji s profesorima Ottom Feinsteinom (Wayne State University), Heribertom Adamom (Simon Fraser University), Kogilom Moodly (University of British Columbia) te Mitjom Žagarom (Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana), već 1991. pokrenuo je poslijediplomski tečaj „Divided Societies“ (Podijeljena društva) pri Interuniverzitetskom centru (IUC) u Dubrovniku. Cilj tečaja bio je okupiti sve relevantne predavače i istraživače s područja etničnosti te koncentrirati i prenijeti raspoloživa znanja i podatke na aktivne mlade istraživače iz regije i svijeta, kao i komparirati etničke sukobe i podjele u različitim dijelovima svijeta. Tečaj je tim zanimljiviji što je i sam započeo u području koje je ponovo postalo relevantno istraživačima etničnosti, nacije, nacionalizma i transnacionalizacije. No zbog rata i opsjedanja Dubrovnika morao je prekinuti rad, kao i cijeli IUC, do 1997. kada je ponovno pokrenut. Od 2000. tečaj „Divided Societies“ redovito se održava u travnju ili svibnju u IUC-u Dubrovnik i okuplja sve generacije istraživača i predavača iz različitih dijelova svijeta, kao i poslijediplomske studente i motivirane apsolvente Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Zadru, Wayne State Universityja u Detroitu, University College u Dublinu te desetine drugih sveučilišta iz Europe, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država itd.

Članovi organizacijskog odbora tečaja „Divided Societies“:

Saša Božić, Sveučilište u Zadru

Miguel A. Centeno, Princeton University

Simona Kuti, Institut za migracije i narodnosti, Zagreb

Siniša Malešević, University College Dublin

Niall Ó Dochartaigh, National University of Ireland, Galway

Daphne Winland, York University, Toronto

Mitja Žagar, Institute for Ethnic Studies, Ljubljana

Emilio Cocco, University of Teramo

Michal Vašečka, Bratislava Policy Institute

Međunarodni poslijediplomski tečaj „Divided Societies“ sadrži predavačke programe za mlade istraživače, poslijediplomske studente te napredne diplomske studente iz Hrvatske i drugih zemalja Europske unije, Jugoistočne Europe i Sjeverne Amerike. U radu tečaja aktivno sudjeluju suradnici Instituta koji se u pripremi predavanja koriste istraživanjima IMIN-a. Tečaj je prema evaluacijama studenata i uprave među najbolje posjećenim i najbolje ocijenjenim poslijediplomskim tečajevima IUC-a.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content