Sinj i Hrvatsko proljeće

Sinj i Hrvatsko proljeće

Autor  Jakov Žižić (Ur.)
Nakladnik OGRANAK MATICE HRVATSKE SINJ i IMIN
ISBN: 978-953-6028-47-4
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2021
Broj stranica: 192
Format: 24 x 15 cm

Cijena: 13,27 € (100kn)

Opis

U sklopu obilježavanja 50. godišnjice Hrvatskog proljeća, Klub Sinjana u Zagrebu, u suradnji s ogrankom Matice hrvatske u Sinju te Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba, objavio je znanstvenu monografiju ‘Sinj i Hrvatsko proljeće’ koja daje cjelovit uvid u ulogu sinjske krajine u tim povijesnim zbivanjima te odjeke Hrvatskog proljeća u tom kraju.

Naime, poznato je kako su ključni akteri Hrvatskog proljeća Ante Mike Tripalo te Marko i Vladimir Veselica Sinjani što ovaj fenomen čini dodatno zanimljivim za znanstveno istraživanje tih događaja koji su obilježili suvremenu hrvatsku povijest.

Ovaj zbornik radova, koji je okupio vrsne hrvatske povjesničare, svojim istraživačkim uvidima, dokumentima, osvrtima i intervjuima na analitičan način po prvi put sustavno osvjetljava važne povijesne činjenice i procese vezane uz pokušaj modernizacije Hrvatske i redefiniranje odnosa među republikama u bivšoj državi.
Sadržaj zbornika koncipiran je kroz četiri cjeline. U prvom dijelu su objavljena znanstvena poglavlja povjesničara dr.sc. Josipa Mihaljevića i dr.sc. Wollfyja Krašića, posvećena kontekstu i akterima reformskog pokreta te životnim i političkim putevima Ante Mike Tripala, Marka i Vladimira Veselice, dok druge dvije cjeline donose povijesne dokumente, govore i svjedočanstva. Zbornik, između ostalog, prvi put javnosti predstavlja obavještajni izvještaj Službe državne sigurnosti (SDS), koji identificira ključne aktere i događaje Hrvatskog proljeća na području Općine Sinj. Također donosi povijesno izlaganje Frane Librenjaka na osnivačkoj skupštini Matice hrvatske u Sinju 1971., koja ove godine isto obilježava 50 godina od osnutka. Zbornik sadrži i osvrte te fragmente sjećanja Josipa Šentije i Dražena Sesardića iz tog vremena, uz intervjue, odnosno svjedočanstva, četvorice živućih sudionika zbivanja – Nevena Strukana, Ante Turudića, Velimira Borkovića i Tomislava Eljuge.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content