Održan okrugli stol o izazovima povratnika i useljenika (Projekt ZA-jedno.hr)

U prostorijama humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ u Zagrebu, u partnerstvu sa udrugom IPU –Iseljenici, povratnici i useljenici, 27. rujna 2022. održan je okrugli stol na temu „Povratak u domovinu –Izazovi povratnika i useljenika pri povratku u Domovinu“.
U uvodnom dijelu govorile su Ivanka Kunštić (voditeljica Ureda dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske), Ruža Studer (predsjednica Udruge iseljenika, povratnika i useljenika) i profesorica Duška Rosenberg (prof. emer., Sveučilište u Londonu).

Istaknule su da se iz godine u godinu ulažu sve konkretniji napori te provode konkretne politike u jačanju i povezivanju iseljeništva s Republikom Hrvatskom, što rezultira i sve većim brojem povrataka. Napomenule su da je u 2021. godini, prema podacima Središnjeg državnog ureda Hrvata izvan RH, zabilježen rekordan broj povratnika – čak 10.622 osobe, od čega je najveći broj iz Savezne Republike Njemačke.

U drugom dijelu sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo što tema suradnje iseljeništva i Domovine dolazi u sve veći fokus jer prostora za unaprjeđenje uvijek ima, a suradnja je kontinuirano sve konkretnija i bolja. Povratnici iz zemalja Južne Amerike su ustvrdili da Hrvatsku vide isključivo kao zemlju prilika pri čemu je normalno da u toj isto zemlji postoje i određeni problemi. No, istaknuli su kako nijedan problem ne smatraju tako velikim i krucijalnim da bi poželjeli otići natrag. Neki od njih su istaknuli su da diljem svijeta živi tisuće Hrvata koji su veliki stručnjaci u svojim područjima te da bi prema svima njima trebali biti puno otvoreniji kako bi svojim znanjem i iskustvom dodatno ojačali potencijal koji Hrvatska već sad ima. Nadalje, mnogi sudionici događaja kroz raspravu su istaknuli da se u planiranju i strategiji poticanja useljavanja i povratka treba voditi računa o tome da se perspektive i potrebe razlikuju ovisno o tome iz koje zemlje se planira eventualni dolazak u Hrvatsku, tj. koja je zemlja iseljenja.

Okrugli stol je organizirala humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ zajedno s partnerskom Udrugom iseljenika, povratnika i useljenika u okviru projekta „ZA-JEDNO.HR“ (UP.04.2.1.06.0051) koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content