Budućnost umirovljeničkih migracija u Europi, 2013.

Međunarodna znanstvena konferencija

Budućnost umirovljeničkih migracija u Europi

Dubrovnik, 15. svibnja 2003.

Institut za migracije i narodnosti je pod vodstvom znanstvenog suradnika dr. sc. Saše Božića, a u suradnji s voditeljem Međunarodne znanstvene mreže o starijim migrantima u Europi Europske zaklade za znanost (ESF), profesorom Tonyjem Warnesom sa Sveučilišta u Sheffieldu, organizirao međunarodni znanstveni skup u Dubrovniku (15.–18. svibnja 2003.) o budućnosti migracija starijih osoba u Europi.

Dosadašnja isključiva koncentracija europskih istraživača na radne migracije sve više gubi svoju znanstvenu i praktičnu legitimnost. Naime, među suvremenim europskim migrantima broj starijih i umirovljenih osoba dramatično raste. Već gotovo milijun umirovljenika, uglavnom iz sjevernoeuropskih zemalja, nastanjuje se ili provodi velik dio godine u europskim mediteranskim zemljama. Njima se pridružuje velik broj umirovljenih povratnika koji su desetljećima radili u zapadnoeuropskim i sjevernoeuropskim zemljama. Sve je više i starijih osoba iz južne Europe koji se priključuju svojim potomcima u sjevernoj i zapadnoj Europi koji su kao radni migranti emigrirali u proteklim desetljećima. Socijalne, ekonomske i političke posljedice tih migracija dobivaju sve veću važnost s intenzivnijom socijalnom, ekonomskom i političkom integracijom Europske unije. Dosadašnje socijalne politike Europske unije usmjerene prema starijoj populaciji testiraju upravo stariji migranti koji borave u drugim europskim zemljama i koriste institucije sustava socijalne zaštite, zdravstva i sl. Stariji migranti iz sjevernoeuropskih i zapadnoeuropskih zemalja znatno utječu na lokalni razvoj specifičnih turističkih, mediteranskih odredišta te dodatnom izgradnjom stavljaju na kušnju urbanističke planere i ekološke politike. Riječ je o iznimno mobilnoj populaciji koja ciklički, pendularno ili sezonski migrira među različitim zemljama Europske unije te većinom različite dijelove godine provodi u različitim socijalnim okolinama. Na taj način ta populacija postaje sve zanimljivijom istraživačima transnacionalnih oblika mobilnosti.

Hrvatska postaje također sve zanimljivijom starijim migrantima iz zapadnoeuropskih, a posebno iz srednjoeuropskih zemalja zbog očuvane prirode u priobalju i geografske blizine. Premda ne provode velik broj mjeseci u svojim novim kućama na Jadranu, poput starijih Europljana u Španjolskoj i Italiji, stariji migranti iz srednje Europe (većinom Nijemci, Austrijanci i Slovenci) sve češće kupuju nekretnine u Hrvatskoj i odlučuju se za višemjesečni boravak. Hrvatska je istraživačima umirovljeničkih migracija zanimljiva i zato što kao slučaj objedinjuje nekoliko migracijskih tokova starijih migranata – starije migrante iz srednje Europe koji borave na Jadranu, starije hrvatske radne migrante povratnike iz tradicionalnih imigracijskih zemalja poput Njemačke, Austrije ili Švicarske i starije hrvatske migrante koji se priključuju radnim hrvatskim migrantima u sklopu migracijskih politika spajanja obitelji u spomenutim zemljama.

Na skupu su sudjelovali vodeći domaći, kao i stručnjaci i znanstvenici u području umirovljeničkih migracija iz Španjolske, Italije, Velike Britanije, Njemačke, Švedske i Švicarske. Jedan od važnijih zaključaka skupa upućuje Hrvatsku na promišljanje politike prema starijim migrantima, a posebno i prema umirovljenicima iz Europske unije na Jadranu. Kako bi se izbjegle ekološke i urbanističke pogreške iz drugih dijelova Mediterana, Hrvatska bi prema preporukama znanstvenika i stručnjaka s dugogodišnjim istraživačkim iskustvom u tom području trebala primijeniti toskanski model koji oplemenjuje i revitalizira stare gradske jezgre i napuštena, arhitektonski vrijedna, mjesta; to donosi značajan priljev novčanih sredstava za izgradnju infrastrukture, a istodobno ne izaziva lokalne socijalne napetosti te ne opterećuje okoliš.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content