Slavonija: tradicija u suvremenosti

100.00 kn

Urednici: Dragutin Babić, Vlatka Dugački, Filip Škiljan
Izdavač: IMIN
Godina izdanja: 2019.
Opseg: 177 str.
Format: 23 cm
Uvez: meki
ISBN: 978-953-6028-40-58
Cijena: 100,00 kn

Opis

Nakon održanih dvaju znanstvenih skupova u Požegi 2013. i 2015.  godine i objavljenih Zbornika radova na teme: Slavonija: sociodemografski problemi i izazovi i Slavonija-hrvatska i europska regija te njihovih predstavljanja u Požegi i Zagrebu, održan je 2017. g. i treći skup pod nazivom: Slavonija-tradicija u suvremenosti. Ovaj zbornik radova čine tekstovi koji su referirani na navedenom znanstvenom skupu.

Ono što nas je motiviralo za organizaciju skupa na temu tradicije u suvremenosti, svakako je pitanje što danas znači očuvanje kulturne baštine i tradicije i kako se u novom vremenu mogu definirati navedeni pojmovi. Zašto je baština danas važna? Identitet (zavičajni, regionalni) Slavonije i Slavonaca u svijetu globalnih i izrazito dinamičnih promjena postaje važna uporišna točka, svojevrsno sidrište koje odgovara na pitanja smisla čovjekove egzistencije, trajanja i življenja u prostoru. Transformacija kulturnog identiteta Slavonije je na djelu, a pored uloge i značaja ‘visoke’ kulture, posebno značajan aspekt njezinog kulturnog identiteta je brendiranje tradicije, te očuvanje baštine i tradicije u (post)modernom vremenu, koje tradiciju i baštinu stavljaju u funkciju gospodarskog i ukupnog razvoja slavonskog prostora u cjelini.

Do sada je u Požegi održano ukupno dvanaest (12) predavanja, tri (3) znanstvena skupa i objavljena/predstavljena dva (2) zbornika radova.

Zahvaljujemo dr. sc. Vlatki Dugački, koja je lektorirala i učinila redakturu svih tekstova u ovom zborniku. Nadalje, zahvala recenzentima ovog zbornika, dr. sc. Mariju Bari i dr. sc. Šenolu Selimoviću.

Iako je u višegodišnjim aktivnostima u organizaciji svih aktivnosti u Požegi (skupovi, zbornici, predavanja), bilo je uključeno više kolega, posebno izdvajamo dr. sc. Filipa Škiljana, koji je u tim aktivnostima prisutan od prvih dana sve do zaključenja ovog zbornika.

Zahvala ravnateljici Instituta za migracije i narodnosti dr. sc. Marini Perić Kaselj, na podršci, uključujući financijsku, svim aktivnostima koje je Institut organizirao i u kojima je sudjelovao u gradu Požegi.

Zahvaljujemo našem sponzoru TLN INSTALACIJE d.o.o., Požega koji je financijskom donacijom omogućio  izlazak ovog Zbornika.

 

Naša posebna zahvala zastupniku Hrvatskog Sabora gospodinu Zdravku Ronku, čiji su nesebični angažman i svesrdna podrška intelektualnim i istraživačkim aktivnostima u gradu Požegi i na prostoru Slavonije u cjelini, značajno i presudno pridonijeli rezultatima tih aktivnosti, od kojih je ovaj Zbornik radova, među važnijima.

 

 

SADRŽAJ

 

Dragutin Babić: Slavonska kultura, tradicija i baština: regionalni/zavičajni identitet i razvojni resurs

Filip Škiljan: Kulturno-povijesni spomenici Slavonije u funkciji turističke ponude Hrvatske

Vlatka Dugački: Blagodati mineralnih i termalnih voda Slavonije

Barbara Riman: Elementi nematerijalne baštine pripadnika nacionalnih manjina kao turistički produkt Slavonije

Krešimir Regan: Priroda i društvo – prilog povijesti pivarstva u Slavoniji

Damir Josipovič: Riznice slovensko-hrvatskog peripanonskoga prostora – Slavonija i Slovenija na zemljovidu vinskih putova

Ivana Žebec Šilj i Sandra Cvikić: Borovo Startasice – 40 godina tradicije

Anamarija Lukić: Elementi slavonske tradicijske kulture u turističkoj ponudi – primjer grada Osijeka

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Slavonija: tradicija u suvremenosti”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content