Život i djelo dr. Tihomila Rađe

Sinj, 11. i 12. prosinca 2012.


U Sinju je 11. i 12. prosinca 2012., u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba i Grada Sinja održan znanstveno-stručni skup „Život i djelo dr. Tihomila Rađe”. Na skupu su se okupili znanstvenici s više hrvatskih znanstveno-istraživačkih ustanova kao i Rađini suradnici iz političkih i publicističkih projekata hrvatske političke emigracije. 

Skup je bio podijeljen u četiri panela kroz koje se nastojalo ispitati i objasniti različite faze životnog puta te političkog i društvenog djelovanja Tihomila Rađe, hrvatskog intelektualca i političkog emigranta. Na skupu se govorilo o njegovim životnim i političkim počecima i odlasku u emigraciju zbog političkih progona i ograničavanja građanskih prava i nacionalne slobode. Posebna pažnja dana je njegovom djelovanju u emigraciji gdje se Rađa isticao vrsnim političkim, ekonomskim i književnim analizama te upornim radom na podizanju razine političkog života hrvatske emigracije i promicanju hrvatskog identiteta i nacionalnih prava.  Obrađeni su također i njegovi doprinosi uspostavljanju veza između iseljene i domovinske Hrvatske te njegovo djelovanje na izgradnji demokratske političke kulture u osamostaljenoj Hrvatskoj.

Kao i brojni drugi Hrvati, i Tihomil Rađa bio je prisiljen izabrati odlazak u emigraciju. Njegov odlazak nije bio uzaludan jer ga je život u Švicarskoj obogatio za demokratsko političko iskustvo. Život u emigraciji nije potisnuo njegov nacionalni osjećaj već ga je samo oplemenio demokratskim vrijednostima. Cilj njegovoga svekolikog javnog rada bila je suverena država hrvatskog naroda kao preduvjet i okvir slobode i dobrobiti svih pojedinaca koji je nastanjuju. To je bio njegov politički credo i u emigraciji i domovini.

Zbog dugogodišnjega isključivo negativnog i crno-bijelog prikazivanja političke emigracije, javnost je u Hrvatskoj bila uskraćena za objektivnu i cjelovitu sliku o ljudima koji su u emigraciji uporno radili na političkim interesima hrvatskog naroda i demokratskom razvoju hrvatskog društva. Skup u Sinju pokazao je domaćoj javnosti kako je njihov sugrađanin Tihomil Rađa bio jedan od onih koji su svoju vlastitu životnu snagu, potencijale i sredstva nesebično stavili u službu političkih i društvenih probitaka hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content