Znanstvena i poslovna zajednica trebaju pronaći način kako privući iseljenike i strane studente u RH

U Hrvatskoj gospodarskoj komori 16. ožujka 2023. predstavljen je trotomni Zbornik radova 2. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije Migracije i identitet: Kultura, ekonomija, država, u kojem je više od 240 znanstvenika, sveučilišnih profesora, doktoranda i drugih stručnjaka u svojim radovima istražilo suvremene migracijske procese.

„Naša misija u Hrvatskoj gospodarskoj komori je povezati poslovnu i akademsku zajednicu, da kroz svoj rad, pa i ovaj zbornik, budemo u funkciji jačanja konkurentnosti gospodarstva, ali i kao potpora javnoj politici kako bi mogla donositi pravodobne odluke. Cilj nam je kroz naše djelovanje raditi na vraćanju iseljenika, što je iznimno važno za naše gospodarstvo koje se suočava s deficitom radne snage“, kazao je u uvodnom obraćanju izv. prof. dr.sc. Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK.

Istaknuo je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja, sveučilišta i gospodarstvenici trebaju zajedničkim naporima pronaći model privlačenja iseljenika i stranih studenata.

Dr. sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti predstavljajući Zbornik kazala je da je to skup radova stručnjaka iz područja migracija iz nekoliko zemalja i kontinenata i iz više od sto različitih znanstvenih, sveučilišnih, državnih institucija o različitim aspektima migracija; povijesnim, kulturološkim, gospodarskim i drugim, a s kojima se suočava hrvatsko društvo.
Zbornik su predstavili akademik Ferdo Bašić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, dr.sc. Andreja Rudančić, Sveučilište Libertas, dr. sc. Aleksandar Vukić, Institut za migracije i narodnosti, dr. sc. Danijel Knežević, Visoko učilište Algebra, dr. sc. Ana Perić Lewis, Institut za migracije i narodnosti i dr. sc. Kristian Lewis, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Kao veliki problem našeg društva dr. sc. Rudančić navela je odljev visokoobrazovane radne snage te je poručila da treba pronaći način kako to zaustaviti.
„To nam je veliki zadatak i činjenica s kojom se moramo suočiti. Kao turistička zemlja, ako želimo postati visoko kvalitetna destinacija, moramo imati visoko obrazovnu snagu. Moramo raditi na tome da se ljudi vraćaju“, kazala je dr. sc. Rudančić.
„Drugi nam je izazov nestanak manjina, a one su bogatstvo svakog društva i pokazatelj njegova razvoja. Trebamo naći i način kako njih zadržati“, dodala je.

Akademik Ferdo Bašić osvrnuo se na nedovoljnu iskorištenost poljoprivrednih potencijala i ruralnih područja. „Tla Hrvatske mogu hranom vrhunske kakvoće opskrbljivati višestruko veći broj Hrvata od onih koji danas žive u Hrvatskoj, sve turiste uz naš Jadran, i namjernike. Naša je obveza učiniti sve da se to nemjerljivo bogatstvo nađe u rukama znalaca koji s tlom znaju gospodariti i u ulozi motiva povratka naših iseljenika na prostore koji su oduvijek poželjni za život”, kazao je akademik Bašić.
Druga međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država“ održana je u hibridnom obliku, putem interneta i uživo, 19. i 20. svibnja 2021. godine na Sveučilištu Libertas, Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment i Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu te 21. svibnja 2021. godine putem interneta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.
Radovi prezentirani na konferenciji koji su prihvaćeni za objavljivanje nalaze se u zborniku radova istoimenog naziva koji je podijeljen u tri sveska. Izdavači zbornika su Institut za migracije i narodnosti te HAZU ‒ Razred za prirodne znanosti.
Institut za migracije i narodnosti usko surađuje s HGK dugi niz godina u izdavačkoj djelatnosti, organizaciji okruglih stolova i konferencija, a suradnja je prošle godine i okrunjena potpisanim sporazumom o suradnji. Ključna pitanja demografije, migracijske politike i tržišta radne snage ove godine IMIN, HGK i Sveučilište Sjever obrađuje unutar projekta financijski potpomognutog od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, a odnosi se na mjere useljavanja, integracije i zapošljavanja hrvatskih potomaka iz Južne Amerike.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content