Urbana revitalizacija gradskog centra na primjeru Ljubljane. Komparacija sa zagrebačkim centrom

HR voditeljica: Anđelina Svirčić Gotovac (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Centar za istraživanje znanosti i prostora)

Istraživači: Jelena Zlatar Gamberožić, Sanja Klempić Bogadi

SLO voditelj: Boštjan Kerbler (Urbanistični inštitut Republike Slovenije)

Istraživači: Luka Mladenovič, Aljaž Plevnik, Ina Šuklje Erjavec, Boštjan Cotič, Barbara Mušič

Trajanje: 2018.-2019.

Opis projekta:

Navedeni bilateralni projekt nastavak je istoimenog projekta provedenog tijekom 2017. godine u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu pod tzv. VIF programom (Višenamjensko institucionalno financiranje) i potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tim Instituta za društvena istraživanja je projektom započeo istraživanje na ljubljanskom primjeru urbane revitalizacije iz discipline društvenih znanosti u ovom slučaju urbane i prostorne sociologije. Case study o Ljubljani kao tzv. zelenoj prijestolnici (green capital) za 2016. godinu (dobiveno od Europske komisije) bilo je dodatno intrigantno i važno za istražiti te komparirati s primjerom hrvatskog glavnog grada, a u svrhu boljeg upoznavanja s njihovim načinima rada i primjerima dobre prakse kako bi Zagreb mogao brže i lakše slijediti sličan razvojni put.

Na osnovi dobivenih podataka o prednostima i slabostima revitalizacije Ljubljane te analizom podataka iz polustrukturiranih intervjua i/ili fokus grupa te temeljem poznavanja dosadašnjeg prostornog i društvenog razvoja Zagreba, s kojim će se sudjelujući istraživači iz Urbanističnega inštituta Republike Slovenije upoznati obilaskom terena u gradu Zagrebu, postići će se zajednička baza podataka uz pomoć koje će istraživački timovi stvoriti znanstvenu podlogu koja može poslužiti kao komparativna i motivirajuća za revitalizaciju zagrebačkog središta i samim time poboljšanju kvalitete života. Projekt i istraživanje se planiraju provoditi tijekom 2018. i 2019. godine u čemu će posebnu važnost imati daljnja suradnja među obama institutima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content