Suvremeni socio-demografski procesi na hrvatskim otocima

Znanstveni skup 

Suvremeni socio-demografski procesi na hrvatskim otocima

Zlarin, 4. lipnja 2013.

U organizaciji Instituta za migracije i narodnosti 4. lipnja 2013. na otoku Zlarinu održan je znanstveni skup Suvremeni socio-demografski procesi na hrvatskim otocima.

Rad skupa odvijao se kroz četiri sesije: Demografsko stanje na hrvatskim otocimaRazvojna politika i kvaliteta života na otocimaOtočni identitet i kulturna baština i Migracije i sekundarno stanovanje. U radu je sudjelovalo četrnaest znanstvenika s jedanaest prezentacija.

Temeljna ideja bila je da se kroz pozvana predavanja najeminentnijih hrvatskih znanstvenika koji su se do sada bavili otočnom problematikom bolje razumiju razne dimenzije koncepta otočnosti određene prvenstveno utjecajem i posljedicama raznih vrsta migracija − unutarregionalnih, međuregionalnih i vanjskih kao i razlikama u njihovoj veličini i naseljenosti, položaju, prošlosti i prometnoj povezanosti koje su značajne za kvalitetu i organizaciju načina života stanovništva. Kroz kvalitetnu raspravu sudionici skupa nastojali su unaprijediti pristupe istraživanju otočnog prostora i doći do novih znanja primjenjivih na budući razvoj hrvatskih otoka. U tome je skup u potpunosti uspio.

Radovi prezentirani na skupu objavljeni su u tematskom broju časopisa Migracijske i etničke teme (br. 2/2013).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content