Strategija kulturnog i kreativnog razvoja Županije Posavske na temelju identitetskih odrednica hrvatskoga naroda

Naziv projekta: STRATEGIJA KULTURNOG I KREATIVNOG RAZVOJA ŽUPANIJE POSAVSKE NA TEMELJU IDENTITETSKIH ODREDNICA HRVATSKOGA NARODA

Financiranje: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

Voditeljica projekta: dr. sc. Marina Perić Kaselj

Istraživači: dr. sc. Katica Jurčević, doc. dr. sc. Krešimir Bušić, dr. sc. Matijas Baković

Vanjski suradnici: dr. sc. Tado Oršolić, HAZU- zavod za povijesne znanosti u Zadru; doc. dr. sc. Andreja Rudančić, Libertas međunarodno sveučilište; doc. dr. sc. Petar Mišević, Sveučilište Sjever; Hrvatska gospodarska komora (HGK); doc. dr. sc. Dragan Nimac, Pasionska baština, Danijel Knežević, mag oec – doktorand

Partneri na projektu: HAZU-zavod za povijesne znanosti, Zadar; Pasionska baština, Zagreb; HGK.

Trajanje projekta:

01.04.2021.-01.10.2022.

Opis projekta:

Županija Posavska druga je od 10 županija/kantona Federacije Bosne i Hercegovine. Sastavljena je od općina Orašje, Odžak i Domaljevac- Šamac. Zbog područja na kojemu se nalazi, uz granicu s Republikom Hrvatskom, i zanimljivom povijesnom pričom, ostala je obilježena posebnom kulturnom, tradicijskom i umjetničkom baštinom koje čine važan dio identiteta hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Primjerice, KUD-ovi su čuvari tradicije posavskoga kraja. Nekoliko je manifestacija u Posavini koje njeguju izvornu folklornu baštinu. Uz ostale posebno su se svojom originalnošću i posjećenošću istaknule: „Posavsko kolo“ (Odžak), „Dani Tolise“ (Orašje) i „Domaljevačka tkanica“ (općina Domaljevac – Šamac). Uz ove, i niz drugih manifestacija kulture  ističu se i “Dani hrvatskog filma” u Orašju.  Na području Općine Odžak pronađeni su  ostaci kostolačke kulture.  Upravo ovako bogata kulturna baština otvorila je prostor  kreativnom djelovanju (organiziraju se promocije knjiga, konferencije i okrugli stolovi vezano uz temu kulturne baštine i ostanka Hrvata u Posavini).

Unatoč tomu, bez jasne strategije kulturnog i kreativnog razvoja potencijalni pozitivni učinci, koji se ogledaju u razvoju ugodnijeg životnog okruženja, revitalizaciji  gospodarstva i smanjenju nezaposlenosti, izostaju.

Cilj projekta je osnaživanje i rast kulturnog djelovanja unutar Županije Posavske kako bi se poboljšala

kvaliteta života građana, doprinijelo regionalnom razvoju te osigurala međunarodna prepoznatljivost.  Izrada strategije kulturnog i kreativnog razvoja dovela bi do pozitivnih učinaka koji se ogledaju u razvoju ugodnijeg životnog okruženja, revitalizaciji  gospodarstva i smanjenju  nezaposlenosti. Vrednovanje projekta pratit će se putem izvještaja i implementacije strategije u praksi. Strategija je namijenjena  Županiji Posavskoj, Vladi RH kao i ostalim relevantnim udrugama državnog i nevladinog sektora.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content