Simpozij Društva i javne politike u Europi za rješavanje demografskih izazova 21. stoljeća: natalitet, starenje i migracije. Tri demografske putanje: Francuska, Njemačka i Hrvatska

Zagreb, 11. prosinca 2015.

Zajedno s Francuskim institutom i Goethe institutom u Zagrebu, Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba organizirao je 11. prosinca 2015. u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, simpozij „Društva i javne politike u Europi za rješavanje demografskih izazova 21. stoljeća: natalitet, starenje i migracije. Tri demografske putanje: Francuska, Njemačka i Hrvatska.”

Pozdravnim govorima na početku simpozija svima prisutnima obratili su se g. Vincent Dalmais, Prvi savjetnik u Francuskom veleposlanstvu u Zagrebu, g. Andreas Krauβ, Otpravnik poslova Savezne Republike Njemačke i dr. sc. Sonja Podgorelec, v.d. ravnatelja Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu.

O demografskim izazovima 21. stoljeća kao i o aktualnoj migracijskoj, tj. izbjegličkoj situaciji, na simpoziju su raspravljali demografi, sociolozi, ekonomisti, pravnici i antropolozi iz Francuske, Njemačke i Hrvatske te predstavnici civilnoga društva.  

Simpozij je bio podijeljen u dvije sesije. U prvoj  sesiji pod nazivom „Demografija, imigracija/emigracija… i suživot” znanstvenici su izlagali o imigraciji u kontekstu demografskih izazova s kojima se Europa suočava te o integraciji novih imigrantskih grupa u zemljama Europske unije uzimajući u obzir društveno-gospodarski kontekst. Prvom sesijom moderirao je g. Luc Levy, ravnatelj Francuskoga instituta u Hrvatskoj, a izlagači su bili:  dr. sc. Francois Heran (direktor istraživanja u francuskom Državnom institutu za demografske studije), dr. sc. Snježana Gregurović (znanstvena suradnica u IMIN-u), dr.sc. Drago Župarić-Iljić (znanstveni suradnik u IMIN-u), Dana Diminescu (predavačica na Telecom ParisTech) i Stephen Sievert (istraživač u Berlinskom institutu za  stanovništvo i globalni razvoj).

U drugoj sesiji pod nazivom „Izazovi vezani uz starenje u europskim društvima: politički i gospodarski odgovori” raspravljalo se o reformama obiteljske i socijalne politike te o posljedicama koje različita demografska kretanja u Europi imaju na javne politike. Sesiju je moderirala Katrin Ostwald-Richter, ravnateljica Goethe Instituta u Hrvatskoj, a u njoj su izlagali: dr. sc. Ivan Čipin (docent na Katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu), dr. sc. Anne-Marie Guillemard (profesorica na Sveučilištu Paris Descartes Sorbonne, dr. sc. Christian Hunkler (viši znanstveni suradnik u Max Planck institutu za socijalno pravo i socijalnu politiku u Münchenu), dr. sc. Sanja Klempić Bogadi (viša znanstvena suradnica u IMIN-u) i dr. sc. Sonja Podgorelec (znanstvena savjetnica u IMIN-u).

Rasprava s publikom koja je uslijedila nakon izlaganja, pridonijela je komparativnom promišljanju ove vrlo kompleksne problematike i naznačila važnost javnih rasprava s takvom tematikom.  Osim znanstvenika  simpozij je okupio i predstavnike nevladinih organizacija, vladinoga sektora, civilnoga društva, medijske i kulturne djelatnike te studente.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content