Populizam i migracija: Koliko su povezani?

Okrugli stol

Populizam i migracija: Koliko su povezani?

Zagreb, 19 lipanj 2018.

Posljednji izbori održani u nekim europskim zemljama naglašavaju jasnu tendenciju porasta podrške populističkim strankama. Alternative für Deutschland u Njemačkoj, Front National u Francuskoj i Partij voor de Vrijheid u Nizozemskoj dobivaju više glasova i na područjima na kojima živi manji udio imigranata. Ta činjenica nameće pitanje o vezi između populizma i migracija. Populizam nije jednostavno razumljiv koncept. Može ga se promatrati kao “politički pristup koji nastoji privući obične ljude koji drže da postojeće društvene elite ne brinu dovoljno o njima”. Tako definiran populizam isključuje i elite i manjine i strance. Zašto je populizam uspješan i na područjima gdje su stranci i migranti manje vidljivi? Koja je uloga vodećih medija u oblikovanju percepcije i stavova prema migrantima i etničkim manjinama? Kakva je situacija po tim pitanjima u Hrvatskoj?

Kako bi potakli raspravu na navedene teme i pokušali dali odgovore na neka od postavljenih pitanja, Francuski institut u Hrvatskoj i Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba organizirali su okrugli stol 19. lipnja od 11 do 13 sati u prostoru Francuskog instituta, Preradovićeva 5 u Zagrebu. Sudionici okruglog stola su:

Hérvé Le Bras, francuski demograf, znanstveni suradnik u Nacionalnom institutu za demografske studije (INED) i profesor na School of Advanced Studies in the Social Sciences (EHESS). Objavljuje radove iz raznih područja demografije, posebice brojne studije o popisnim podacima, prostornoj dimenziji izbornih preferencija, društvenim podjelama u Francuskoj te o globalnim demografskim kretanjima.

Margareta Gregurović, znanstvena suradnica u Institutu za migracije i narodnosti. Doktorirala je na temi Sociološki aspekti etničkih predrasuda na primjeru Hrvatske, sudjelovala u nekoliko istraživačkih projekata, objavila više od dvadeset znanstvenih i stručnih radova te sudjelovala na više međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova. Njezini istraživački interesi su u području sociologije etničkih odnosa, sociologije migracija, sociologije obrazovanja i sociološke metodologije.

Sara Lalić, koordinatorica projekta, istraživačica i analitičarka politika u Centru za mirovne studije (CMS), organizaciji civilnog društva u Hrvatskoj koja se bavi pitanjima azila i migracije, sigurnosti, društveno-ekonomskom nejednakosti i ljudskim pravima te mirovnim studijama. Radi na podršci i istraživanjima koja se bave ljudskim pravima, antidiskriminacijskim zakonodavstvom i politikom, rasizmom i ksenofobijom, a u posljednje vrijeme i integracijom Roma u hrvatsko društvo.

Moderator okruglog stola bio je Drago Župarić-Iljić, znanstveni suradnik u Institutu za migracije i narodnosti. Njegovo istraživanje, unutar interdisciplinarnog područja prisilnih migracija, etničnosti i okolišnih studija, usmjereno je na razne strukturne razloge i uzroke migracija, mobilnosti i postmigracijskih fenomena. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova na temu migracija, azila, izbjeglica, nacionalnih manjina i integracije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content