Nacionalne manjine kao faktor stabilnosti u međunarodnim odnosima Hrvatske i Srbije

Zagreb, 16. listopada 2009.

U organizaciji Instituta za migracije i narodnosti, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića, 16. listopada 2009. u Zagrebu je održan međunarodni znanstveni skup na temu nacionalnih manjina.

Zaštita prava i posebnosti nacionalnih manjina jedan je od strukturalnih preduvjeta kojim države dokazuju stupanj vlastite pravno-političke zrelosti, demokratičnosti i multi/interkulturne orijentacije. Uvažavanje specifičnosti prava pripadnika nacionalnih manjina treba voditi afirmaciji njihovih identiteta i očuvanju njihova položaja te kulturnih, ekonomskih i političkih različitosti i posebnosti. Problematika prepoznavanja i priznavanja prava nacionalnih manjina, kao i dosljedne provedbe zakonskih regulativa spram manjina, može djelovati potkrepljujuće ili inhibirajuće u kontekstu današnjih eurointegracijskih procesa. Bremenitost političkih i društvenih odnosa Hrvatske i Srbije zahtijeva uspostavu ujednačenog povjerenja u međunarodnim i bilateralnim odnosima, proces u kojem bitnu ulogu mogu odigrati i manjine u obje zemlje. Povijesno nasljeđe i ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije, poljuljali su temelje povjerenja odnosa nacionalne većine i manjinske zajednice, i u Hrvatskoj i u Srbiji, no ipak je mreža socijalnih odnosa bila i ostala očuvana, a i u ratnim vremenima pripadnici raznih nacionalnosti održavali su različite oblike suradnje i komunikacije te su se međusobno pomagali kao što to čine i danas.

Na skupu se raspravljalo o politikama priznavanja prava i implementaciji zakonske prakse koja se tiče položaja i života nacionalnih manjina, posebice Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, a tematski je bio organiziran u tri cjeline:

·         Etnička struktura i percepcija manjinske situacije

·         Nacionalne manjine i svakodnevni život

·         Nacionalne manjine − makropolitički odnosi

Kako je nacionalnomanjinsku problematiku važno propitivati kroz multidisciplinarni pristup, skup je okupio znanstvenike/ice iz Hrvatske i Srbije iz područja politologije, sociologije, povijesti, ekonomije, prava, demografije te socijalne i političke psihologije. Intencija je da zaključci s ovakvih skupova dopru do političkih instanci odlučivanja i pridonesu pronalasku rješenja za praktične politike i strategije države prema manjinama. Stoga je istaknuta želja za nastavkom povezivanja i suradnje znanstvenika i intelektualaca koji se bave nacionalnomanjinskom problematikom, u svrhu poticanja zajedničkih istraživanja te poboljšanja međunacionalnih odnosa Hrvatske i Srbije na znanstvenome i društveno-političkom planu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content