Međunarodni znanstveni simpozij Novi (i)migranti u EU: prema izazovima integracije

Zagreb, 15. veljače 2016.

Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, zajedno s Francuskim institutom u Hrvatskoj, Goethe-institutom Kroatien i Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, koji su članovi mreže Nacionalnih kulturnih instituta Europske unije  – EUNIC Hrvatska, organizirao je 15. veljače 2016. u prostorijama Goethe Instituta u Zagrebu, međunarodni znanstveni simpozij „Novi (i)migranti u EU: prema izazovima integracije”.

Pozdravnim govorima na početku simpozija svima prisutnima obratili su se gđa Katrin Ostwald-Richter, ravnateljica Goethe- Instituta Kroatien, g. Luc Levy, ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj i dr. sc. Sonja Podgorelec, v.d. ravnatelja Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu. O teorijskim polazištima i definicijama, o ograničenjima koncepta „integracije”, o sličnostima i razlikama u iskustvima različitih zemalja Europske unije u pogledu pitanja integracijskih politika i praksi, na simpoziju su raspravljali sociolozi, pravnici, povjesničari i antropolozi iz Francuske, Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske te predstavnici civilnoga društva, humanitarnih i vjerskih organizacija te samih izbjeglica.

Simpozij je bio podijeljen u plenarna izlaganja, dvije panel sesije i okrugli stol. Pozvana plenarna izlaganja održale su prof. Mirjana Morokvašić iz Instituta za društvene znanosti politike (Institut des Sciences sociales du Politique, Université Paris Ouest Nanterre La Défense, Paris). pod naslovom „Osporavana integracija: od ideala uključivanja i pripadnosti do oruđa za selekciju i isključenost”, te prof. Caroline Y. Robertson‐von Trotha iz Centra za kulturne i opće studije u Karlsruheu (Zentrum für Angewandte Kulturwissenschaft und Studium Generale, Karlsruher Institut für Technologie ‒ KIT, Karlsruhe), pod naslovom „Ususret izazovima integracije u Njemačkoj i Europskoj uniji”, dok je moderator bio g. Luc Levy, ravnatelj Francuskoga instituta u Hrvatskoj.

U prvoj panel sesiji znanstvenici su izlagali o konceptima i teorijama integracije te o politikama i praksama integracije (i)migranata u multikulturnim društvima primitka uzimajući u obzir društveno-gospodarski kontekst i uspoređujući iskustva drugih zemalja Europske unije, poput Austrije i Belgije. Sesiju je moderirala dr. Sanja Klempić Bogadi, viša znanstvena suradnica u IMIN-u, a izlagači su bili dr. sc. Saša Božić, redoviti profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru i dr. sc. Simona Kuti, znanstvena suradnica u IMIN-u, dr. sc. Katerina Kratzmann, voditeljica Ureda Međunarodne organizacije za migracije u Austriji u Beču te dr. sc. Snježana Gregurović, znanstvena suradnica u IMIN-u.

U drugoj panel sesiji znanstvenici su izlagali o izazovima i perspektivama budućih integracijskih politika u Sloveniji, pravnim standardima i upravnim kapacitetima za integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo, te o problematici skrbništva i spajanja obitelji stranih maloljetnika bez pratnje u Hrvatskoj. Sesiju je moderirao dr. sc. Saša Božić, redoviti profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a izlagači su bili dr. sc. Neža Kogovšek Šalamon, ravnateljica Mirovnog Inštituta iz Ljubljane, dr. sc. Goranka Lalić Novak, docentica na Katedri za upravnu znanost na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Anamarija Kovač, pravnica u Hrvatskom pravnom centru te dr. sc. Drago Župarić-Iljić, znanstveni suradnik u IMIN-u i dr. sc. Dubravka Mlinarić, viša znanstvena suradnica u IMIN-u.

Na simpoziju je naglašeno da je IMIN izradio ekspertni izvještaj „Integracija migranata u Europskoj uniji s osvrtom na Hrvatsku: strateška polazišta Instituta za migracije i narodnosti”, kojim se problematiziraju dimenzije i politike integracije. Simpozij je zaključen okruglim stolom „Integracijske politike i prakse u Republici Hrvatskoj: stanje i perspektive”, gdje su predstavnici organizacija civilnog društva, humanitarnih i vjerskih organizacija, te predstavnika migrantskih udruženja raspravljali o uspjesima i nedostacima sadašnje te perspektivama buduće hrvatske integracijske politike i prakse. Okrugli stol moderirao je dr. sc. Drago Župarić-Iljić, a sudjelovali su Mevludi Arslani (Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj), Tea Vidović (Centar za mirovne studije, Zagreb), Prince Adewale Soniyiki (Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj) i Branko Orišković (Hrvatski Crveni križ). Nakon svih izlaganja i okruglog stola uslijedila je rasprava s publikom koja je pridonijela daljnjem promišljanju ove vrlo kompleksne problematike.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content