Međunarodni znanstveni simpozij Migracije stanovništva – fenomen izbjeglištva

Zagreb, 18. i 19. studenoga 2016.

U Zagrebu se 18. i 19. studenoga 2016. održao XXIII međunarodni znanstveni simpozij Migracije stanovništva – fenomen izbjeglištva. Organizatori skupa bili su Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, Institut za migracije i narodnosti te Fondacija Mulla Sadra Sarajevo, a suorganizatori Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Medžlis Islamske zajednice Zagreb.

Cilj simpozija bio je analizirati uzroke suvremenih migracijskih tokova potaknutih ratnim razaranjima, pokušajima demokratiziranja zemalja iz kojih dolazi najveći broj migranata/izbjeglica te geostrateškim interesima velikih sila. Novi migracijski tokovi potiču nas na interdisciplinarno promišljanje fenomena migracija koji bitno utječe na svijest europskog građanstva.

Pozdravnim govorima na početku simpozija prisutnima su se najprije obratili dipl. ing. Dževad Jogunčić, predsjednik Organizacijskog odbora simpozija i prof. emer. dr. sc. Esad Ćimić, predsjednik Znanstvenog odbora simpozija, a zatim dr. sc. Marina Perić Kaselj, v.d. ravnateljice Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba, dr. med. Gzim Redžepi, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i prof. dr. sc. Akbar Eydi iz Fondacije Mulla Sadra iz Sarajeva.

Rad simpozija odvijao se u pet panela, a uz dva pozvana predavanja, 29 izlagača iz devet zemalja održalo je ukupno 23 predavanja. Fenomen izbjeglištva osvijetljen je s različitih aspekata – osnovnih polazišta, povijesne i suvremene perspektive i problema te kroz prizmu vjerskih učenja i praksi, a razmatrala su se mnoga pitanja i problemi koje sa sobom nosi – od njegovih uzroka i mnogobrojnih različitih posljedica do zaštite i integracije migranata/izbjeglica i politika prema njima. Pristupi disciplina poput socijalne antropologije, filozofije, sociologije, religije, etike, politike, ekonomije i dr. pridonijeli su raznolikosti razmišljanja i poticanju kvalitetne rasprave na simpoziju.

Na kraju simpozija doneseni su zaključci i usvojene „(Pre)poruke sudionika simpozija Migracije stanovništva – fenomen izbjeglištva“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content