Međunarodni znanstveni simpozij Granice: razdvajanje, tranzicija i zajedništvo

Zagreb, 5. lipnja 2017.; Rijeka, 6. lipnja 2017.

Međunarodni znanstveni simpozij Granice: razdvajanje, tranzicija i zajedništvo / Borders – Separation, Transition and Sharing održan je 5. lipnja 2017. u Zagrebu u prostoru Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14 i 6. lipnja 2017. na Sveučilištu u Rijeci, u suorganizaciji Instituta za migracije i narodnosti, Francuskog instituta u Zagrebu, Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Riječkog sveučilišta i mreže Nacionalnih instituta za kulturu Europske unije (EUNIC) u Zagrebu. Uz međunarodni znanstveni simpozij organizirane su i četiri izložbe radova i fotografija vezanih uz temu granica i migracija, te višednevni filmski program u kinu Tuškanac u sklopu kojega su prikazani igrani i dokumentarni filmovi na temu migracija, integracije i granica.

U radu znanstvenog simpozija sudjelovalo je dvadeset stručnjaka (sociologa, politologa, geografa, pravnih stručnjaka, lingvista) iz Francuske, Hrvatske, Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije koji su pokušali dati odgovore na mnoga pitanja vezana uz granice u suvremenom europskom, ali i drugim društvima, njihove rekonceptualizacije, (ne)vidljivosti i drugih problema nametnutih, prije svega, novim  migracijskim tokovima.

Znanstvena izlaganja i rasprava odvijali su se u četiri okrugla stola, od kojih su tri održana u Zagrebu: Granice Jugoistočne Europe, od vidljivih do nevidljivihUsusret Europi s granicama Granični zidovi diljem svijeta, a četvrti Granice, razdvajanje i zajedništvo u Rijeci.

Uvodno izlaganje na temu Stvarni obrasci migracijskih tokova. Izazov migracija, granica i azila u suvremenoj Europi održala je dr. Catherine Withold de Wenden iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja CNRS, CERI – Science Po u Parizu.

Od hrvatskih stručnjaka koji se bave pitanjem granica vezanih uz migracije, integracijske politike, međuetničke odnose i azil u radu Simpozija u Zagrebu sudjelovale su četiri znanstvenice s izlaganjima: dr. sc. Dubravka Mlinarić, znanstvena suradnica u Institutu za migracije i narodnosti, stručnjakinja za povijesnu geografiju, demografiju i migracije, kartografiju i povijest okoliša i dr. sc. Snježana Gregurović, znanstvena suradnica u Institutu za migracije i narodnosti, stručnjakinja za međunarodne migracije i integracijske politike s temom Oblikovanje granica na periferiji Europe: hrvatska iskustva; dr. sc. Goranka Lalić, docentica za  upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čiji su znanstveni interesi javno upravljanje, migracije i azil s temom Poboljšanje upravljanja granicama i pristupa azilu uz praćenje civilnog sektora: postoji li poveznica?te dr. sc. Ružica Čičak Chand, znanstvena savjetnica u mirovini, stručnjakinja za područje međuetničkih odnosa, religija i manjinskih pitanja s temom Granice europske svjetovnosti – slučaj muslimanskih imigranata. Iz navedenih tema triju izlaganja hrvatskih znanstvenica prepoznaje se širina zahvaćanja središnje teme Simpozija.

Znanstvenici Instituta za migracije i narodnosti bili su uključeni u sve faze organizacije Simpozija. U Organizacijskom odboru i Znanstvenom savjetu Simpozija u ime IMIN-a sudjelovali su: dr. sc. Sanja Klempić Bogadi (ujedno i moderatorica prvog okruglog stola, dr. sc. Sonja Podgorelec (ujedno i moderatorica drugog okruglog stola i dr. sc. Drago Župarić Iljić.

Simpozij je bio iznimno dobro posjećen – tijekom cjelodnevnog rada izlaganja je stalno pratilo između 60 i 80 ljudi. Zanimljiva izlaganja stručnjaka raznih znanstvenih disciplina bila su popraćena kvalitetnom raspravom.

Vrijedno je naglasiti da je cijeli multimedijski, znanstveni i kulturni projekt Granice: razdvajanje, tranzicija i zajedništvo,čiji je idejni začetnik Francuski institut u Zagrebu, a kojega je u znanstvenom dijelu osmislio i organizirao s Institutom za migracije i narodnosti, proglašen najboljim europskim kulturnoznanstvenim projektom 2017. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content