Međunarodna znanstveno – stručna konferencija „Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država“

Međunarodna znanstveno-stručno konferencija „Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država“ održana je u Zagrebu od 6.-8. prosinca 2018. godine u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti, javne znanstvene ustanove specijalizirane za multidisciplinarno istraživanje migracija: unutarnjih, vanjskih, nacionalnih manjina hrvatskog iseljeništva i ilegalnih migracija. Više od 230 sudionika izložilo je preko 150 zanimljivih radova, a posebnu pozornost privuklo je čak 12 plenarnih izlaganja uglednih profesora.

Cilj je konferencije bio progovoriti o temeljnim društvenim pitanjima hrvatskog društva danas, komparirajući slične probleme država u okruženju, pitanja odnosa države, identiteta i hrvatske dijaspore, kao i Hrvata kao nacionalnih manjina, konstitutivnog naroda ili autohtone zajednice. Znanstveno-stručnim pristupom, u komparativnoj perspektivi znanstvenika i stručnjaka u regiji namjera je bila potaknuti raspravu o odnosu nacionalnog, globalnog, europskog kroz prošlu, sadašnju i buduću perspektivu.

Jedan od važnih ciljeva konferencije bio je promišljati o hrvatskom identitetu dvadeset sedam godina nakon osnutka hrvatske države. Isto tako, željelo se proširiti istraživačka pitanja stavljajući u fokus identitet i demografski potencijal/perspektivu, migracije i ekonomiju, nacionalni identitet u globalizirajućem okruženju, identitet u odnosu na migracijsku i izbjegličku krizu, nacionalni identitet spram europskog identiteta i dr. U dijalogu s brojnim nacionalnim i međunarodnim suorganizatorima pokazalo se kako je moguć dijalog struke i znanosti, privatnog i državnog sektora, te se progovaralo o problemima ali ponudila su se i određena rješenja.

Konferencija na kojoj je otvoren dijalog 230 prijavljenih izlagača iz preko 90 različitih znanstveno-stručnih institucija, iz preko deset zemalja, te sa 150 izlaganja svojevrsna je  podloga za organiziranje okruglih stolova u 2019. godini o ključnim problemima migracije, demografije, ilegalnih migracija te tržišta rada. Značajna vrijednost konferencije je uključivanje  studentskih panela, te mogućnost održavanja dva panela na španjolskom jeziku hrvatskih potomaka koji rade u znanstvenim i stručnim institucijama u različitim zemljama Južne Amerike.

Pokrovitelji konferencije bili su Ured predsjednika Hrvatskoga sabora i Grad Zagreb. Suorganizatori su bili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatska matica iseljenika, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska gospodarska komora, Veleučilište Vern,  Libertas međunarodno sveučilište i Visoka škola  Nikola Šubić Zrinski.

Međunarodni suorganizatori su bili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH, Sveučilište u Mostaru, Institut za društveno politička istraživanja, Mostar – BiH, Ekonomski fakultet Univerziteta u Travniku – BiH, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka – BiH, Ekonomski fakultet Banja Luka – BiH,  Departman za sociologiju Univerziteta u Nišu – Srbija, Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana – Slovenija, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, Ljubljana – Slovenija, Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Univerziteta u Novom Sadu,  Institut der Regionen Europas, Salzburg.

web stranica konferencije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content