Iz medija: U Zagrebu i Sinju predstavljen zbornik radova „Sinj i hrvatsko proljeće“

U Zagrebu je danas, u atriju Klovićevih dvora, predstavljen zbornik radova ‘Sinj i Hrvatsko proljeće’, koje je izašao u izdanju Kluba Sinjana u Zagrebu te Matica hrvatska Ogranak Sinj i Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba povodom 50. obljetnice Hrvatskog proljeća.

Zbornik daje cjelovit uvid u ulogu Sinjske krajine u Hrvatskom proljeću te obuhvaća istraživačke uvide, dokumente, osvrte i intervjue o reformskom pokretu Hrvatskog proljeća, a predstavili su ga doc.dr.sc. Marina Perić Kaselj, prof.dr.sc. Branko Dubravica te urednik izdanja dr.sc. Jakov Žižić.

Opširnije na linku: https://www.ferata.hr/u-zagrebu-predstavljen-zbornik-sinj-i-hrvatsko-proljece/

U Sinju 09.07.2021. predstavljen zbornik  radova „Sinj i hrvatsko proljeće“

Urednik zbornika ‘Sinj i Hrvatsko proljeće dr. sc. Jakov Žižić sretan je i ponosan što zbornik konačno predstavljaju i sinjskoj publici.

‘Uvijek je bilo u planu da ovaj zbornik predstavimo i u Sinju. Zagrebačko predstavljanje tempirali smo da bude na obljetnicu središnjeg proljećarskog skupa. Zanimljivo da nam se danas poklopilo, što nismo planirali, da je sinjsko predstavljanje baš na obljetnicu rođenja dr. Dražena Sesardića koji je bio predsjednik Vrhovnog suda, jedna od vrlo važnih figura u svemu tome, jedan primjer ideološke neutralnosti i političke neovisnosti u to vrijeme. Drago mi je da se poklopilo s time. Naravno, ovo nije samo zbornik o njemu nego i o brojnim drugima’, kazao je urednik zbornika Jakov Žižić.

Ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj također je izrazila zadovoljstvo što upravo u Sinju kazuju koji su to ljudi dali pečat tako bitnom događaju kao što je Hrvatsko proljeće.

‘Moramo progovarati o ovom gradu i ljudima koji su izgrađivali ovaj grad, o tome koliko je Sinj imao važnu ulogu u apsolutno svim događajima, a pogotovo u Hrvatskom proljeću. Ako danas definiramo hrvatsku državu, jednostavno je neizostavan ovaj dio Hrvatskog proljeća. Vrijednost ovog zbornika je velika. On je podijeljen na četiri cjeline i budući da ujedinjuje znanstvena istraživanja, same svjedoke i osvrte na te događaje, to predstavlja veliku vrijednost. Ovo je tek dio istraživanja koje ćemo mi kasnije provesti, kompleksnije, da usporedimo Hrvatsko proljeće s drugim hrvatskim sastavnicama vezanim uz Hrvatsko proljeće’, kazala je doc. dr. sc. Perić Kaselj.

O Sinju i Hrvatskom proljeću sinjskoj publici govorio je i prof. dr. sc. Branko Dubravica, koji je i sam bio sudionik Hrvatskog proljeća.

‘Moramo kazati koliko je to bilo osjetljivo vrijeme u kojem smo mi osjetili slobodu, da tih pola godine možemo pričati kao da nismo u istom prostoru i vremenu, a odjedanput smo dobili po glavi. Takav su nam flaster zalijepili na usta da dvadeset godina nismo progovorili o tome, a kamoli pisali. Ovo su samo naše uspomene’, kazao je prof. dr. sc. Branko Dubravica, koji je posebno želio istaknuti Sinjanina Petra Vuletu, koji je u Zadru vodio studente i stradao u Hrvatskom proljeću, a nije našao mjesto u ovom zborniku.

Opširnije na: https://www.ferata.hr/u-sinju-predstavljen-zbornik-sinj-i-hrvatsko-proljece/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content