Iseljenički turizam – globalna i nacionalna perspektiva – Zadar, 30. lipnja – 2. srpnja 2017.

Prva međunarodna konferencija “Iseljenički turizam – nacionalna i globalna perspektiva” održala  se od 30. lipnja do 2. srpnja 2017. u Zadru, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Zadra te uz suradnju s Hrvatskom maticom iseljenika, Institutom za migracije i narodnosti, Institutom za društvene znanosti Ivo Pilar i Centrom za kulturu i informacije Maksimir.

Međunarodna konferencija Iseljenički turizam – globalna i nacionalna perspektiva, ima za cilj okupiti znanstvenike i turističke stručnjake iz različitih zemalja svijeta, naročito s Mediterana, s ciljem razmjene iskustava iz njihovih zemalja, te suradnje u razvoju i pristupu iseljeničkom turizmu.

Hrvatska je prepoznala potencijalne dobrobiti iseljeničkog turizma ne samo za gospodarstvo, već i, imajući na umu potrebe iseljeničke zajednice, mogućnosti razvoja i kvalitetnijeg odnosa zajednica Hrvata u inozemstvu s domovinom.

U Hrvatskoj postoje mogućnosti za razvoj turizma i u gradskim i u seoskim područjima, naročito usmjerene ka povijesnim cjelinama, ekoturizmu, sportu i rekreaciji, kulinarstvu i kulturi.

Također, hrvatsko iseljeništvo sudjeluje u brojnim folklornim aktivnostima s ciljem očuvanja kulturne baštine, koje se mogu povezati s izvornim područjima u Hrvatskoj.

Razvoj iseljeničkog turizma bi trebao imati za cilj povećanje ciljane populacije kroz odabrane programe usmjerene prema mlađim generacijama, studentima, umirovljenicima.

Za ostvarenje ove ideje potrebno je razvijati suradnju između znanstvenih i kulturnih institucija, države, jedinica regionalne i lokalne samouprave i lokalnih zajednica, kroz pojedinačne i skupne programe, s ciljem promocije hrvatskog iseljeničkog turizma.

Iako je razvoj hrvatskog iseljeničkog turizma u početnoj fazi, pristupanje Hrvatske Europskoj uniji pruža nove mogućnosti.

Teme konferencije:

1. Iseljenički turizam u Hrvatskoj – iskustva i perspektive

2. Promidžba hrvatskog turizma od strane iseljenika u zemljama gdje žive

3. Kulturni turizam (uređenje muzeja, arhiva i drugi glazbeni, folklorni, dramski i drugi festivali  i priredbe)

4. Sportski turizam (sportske igre, sportska rekreacija)

5. Umjetnost i turizam (povezivanje i mogućnosti izlaganja hrvatskih iseljeničkih umjetnika)

6. Ulaganje iseljenika u turizam (investicije, mogućnost kupnje nekretnina)

7. Iskustva iseljeničkog turizma drugih zemalja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content