Ili buđenje ili svi u Dublin? – Demografski slom i migracijski trendovi u Republici Hrvatskoj

Pod naslovom “Ili buđenje ili svi u Dublin?” u Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 23. ožujka 2017. godine s početkom u 10 sati  održan je okrugli stol na kojem su sudjelovati ugledni znanstvenici iz Zagreba i Osijeka. Organizatori okruglog stola  su Institut za migracije i narodnosti Zagreb, Odjel za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, Područni centar Osijek Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, osječki ogranak Matice hrvatske i Grad Osijek.

O obrazovnoj i ekonomskoj dimenziji demografskih i migracijskih procesa govorio je rektor osječkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Željko Turkalj. Tema izlaganja doc. dr. Stjepana Šterca s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio je “Demografski slom ili moguća revitalizacija?”. Prof. dr. sc. Josip Jurčević s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu pozabavio se povezanošću demografije i sigurnosnih pitanja u Hrvatskoj 21. stoljeća. Prof. dr. sc. Miljenko Brekalo o demografskim utjecajima na sustave poput mirovinskog ili poreznog.

Jedna od zanimljivih tema koju je izložila znanstvenica s IMIN-a dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić bila je iseljavanje liječnika u razdoblju od 2013. do 2016. te sociodemografskim obilježjima, uzrocima i posljedicama te migracije. Prof. dr. sc. Anđelko Milardović s IMI-a iznio je svoja gledanja na tranziciju, tranzicijski spektakl i nove migracije iz Hrvatske u Europu. Studenti Odjela za kulturologiju osječkog Sveučilišta predvođeni svojim profesorom, doc. art. Anđelkom Mrkonjićem iznijeli su  svoje dojmove o projektu “Gdje je nestao moj grad” koji je pobudio zanimanje medija i javnosti kada je riječ o egzodusu mladih iz Osijeka, Slavonije i Hrvatske.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content