Digitalizirane iseljeničke novine Jugoslovenska domovina = La Patria Yugoslava

Knjižnica Instituta za migracije i narodnosti kroz Program digitalizacije u arhivskoj, knjižničnoj i muzejskoj djelatnosti u 2022. godini Ministarstva kulture i medija digitalizirala je stare iseljeničke novine Jugoslovenska domovina = La Patria Yugoslava : glasilo Jugoslovenske narodne obrane = organo de la Defensa nacional Yugoslava u suradnji s tvrtkom ArhivPro d.o.o. iz Koprivnice.

Digitalizacija novina Jugoslovenska domovina = La Patria Yugoslava, dragocjen je doprinos očuvanju hrvatske iseljeničke baštine kao i dostupnosti u otvorenom pristupu te građe, kako za znanstvenu zajednicu i proučavanja vanjskih migracija i hrvatskog iseljeništva, tako i za širu javnost. Dostupnost te građe pridonosi jačanju svijesti o vrijednosti iseljeničke baštine kao dijela hrvatske kulturne i povijesne baštine.

Završetkom projekta digitalizacije novina Jugoslovenska domovina = La Patria Yugoslava zaokružena je cjelina digitalizacije novina koje počinju izlaziti 1908. godine kao Domovina = La Patria  u Punta Arenasu koje 1910. godine mijenjaju ime u Novo Doba. No 1913. počinju ponovo izlaziti novine pod nazivom Domovina = La Patria pod uredništvom prvo Miroslava Tartaglie, a zatim Luke Bonačića Dorčića, a u izdanju Kola hrvatskih iseljenika. Od 1916. izlaze pod nazivom Jugoslovenska domovina = La Patria Yugoslava u izdanju  Jugoslavenske narodne obrane, ogranak „Dalmacija“. Digitalizacija novina Jugoslovenska domovina = La Patria Yugoslava uz novine Domovina = La Patria očituje se kroz nekoliko značajki. Stare iseljeničke novine Domovina = La Patria i Jugoslovenska domovina = La Patria Yugoslava  dragocjen su izvor za istraživanje hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi, odnosno Čileu. Važnost ovih novina u istraživanju iseljeništva je u tome što su više od drugih novina posvećivale pažnju životu iseljenika, a pojedini prilozi su donosili i pregled povijesti doseljavanja u Južnu Ameriku što ih čini važnim izvorom podataka. Novine su imale ulogu buđenja nacionalne svijesti i očuvanja materinjeg jezika iseljenika te su objavljivani prilozi bili većinom na hrvatskome jeziku.

Digitalizirane novine Jugoslovenska domovina = La Patria Yugoslava kao i ostale digitalizirane stare iseljeničke novine dostupne su u otvorenom pristupu u digitalnoj zbirci Iseljeničkog tiska u Repozitoriju Instituta za migracije i narodnosti na adresi https://repozitorij.imin.hr/.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content