Borders and identity in contemporary South Eastern Europe: Cases of Croatia, Slovenia and Bosnia and Herzegovina (BICSEE)

Trajanje: 2009.

Voditelj: Silva MEŽNARIĆ 

Istraživači: Dubravka MLINARIĆ

Istraživanje na projektu Borders and identity in contemporary South Eastern Europe: cases of Croatia, Slovenia and Bosnia and Herzegovina (BICSEE) je provedeno za potrebe pripreme projektne dokumentacije za natječaj FP7 u 2009. godini. Istraživači su se fokusirali na propitivanje višestrukosti i preklapanja projekata usmjerenih na odabir istraživačkih metoda i na goruća geopolitička pitanja granica, identiteta i državljanstava u jugoistočnoj Europi, prvenstveno Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji. Suprotstavljeni su koncepti „Tvrđave Europa„ i ideje slobodnoga prekograničnoga kretanja. 

Projektno istraživanje je predstavljeno na HERA (Humanities in European Research Area) godišnjoj znanstvenoj konferenciji u Berlinu u organizaciji Europskoga vijeća. Tema skupa je bila povećanje prisutnosti i uloge humanističkih znanosti u europskome istraživačkom prostoru. Tom prilikom je raspravljen novi strateški dokument Europske komisije “Strategic Research Roadmap”.

Sakupljeni istraživački materijal je omogućio novu projektnu prijavu na natječaj HERA i Europske znanstvene zaklade 2009. godine pod naslovom: Dissolution of Multinational States: Rhetoric of Borders in “New Europe” in Comparative Perspective (NEUBORDERS). Osim IMIN-a kao projektnog partnera, istraživački konzorcij je sastavljen od partnera iz Slovenije (voditelj projekta), Estonije, Švedske, Nizozemske i Velike Britanije. Hrvatski tim činilo je 11 institucija, a iz IMIN-a su u pripremi materijala sudjelovali Dubravka Mlinarić (koordinatorica tima) i Silva Mežnarić (suradnica na projektu).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content