3. Hrvatski iseljenički kongres: Odlazak – ostanak – povratak”, Osijek, 28.06. – 1.07.2018.

Treći Hrvatski iseljenički kongres pod nazivom „Odlazak – ostanak – povratak“ održao se od 29. lipnja do 1. srpnja 2018. godine u zgradi Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Organizatori Kongresa su Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu; Hrvatska matica iseljenika; Institut društvenih znanosti Ivo Pilar; Institut za migracije i narodnosti; Ekonomski fakultet u Osijeku; Hrvatski studiji sveučilišta u Zagrebu; Hrvatski državni arhiv; Croatian Studies Centre – Macquire University, Australija. Teme samog Kongresa postavljene su široko i obuhvaćaju raznovrsna područja s ciljem razvijanja suradnje i proaktivnog djelovanja na jačem povezivanju hrvatskog iseljeništva s domovinom.

Dugogodišnja gospodarska i politička kriza ostavila je traga u svim segmentima našega društva te smo u posljednjih nekoliko godina svjedoci masovnog iseljavanja radno sposobnih, većinom obrazovanih ljudi, često i cijelih obitelji iz Hrvatske u zemlje EU-a, ali i preko oceana.

Ovogodišnji Hrvatski iseljenički kongres posvećen je propitivanju razloga tog iseljavanja te neatraktivnosti povratka; kada i zašto su iseljenici napustili domovinu, koja su njihova iskustva u novim sredinama te bi li se i pod kojim uvjetima vratili u domovinu? Kongres će se usmjeriti i na pripadnike druge i treće generacije potomaka hrvatskih iseljenika, kao i na mogućnosti njihova doseljenja/povratka u domovinu svojih djedova.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Izdanja IMIN-a

Pregledajte našu knjižnicu

Skip to content