Međunarodni znanstvenostručni skup Migracijski procesi između Hrvatske i Južne Amerike: povijest, kultura i društvo


11. i 12 prosinca 2019. u Zagrebu Znanstveni zavod Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Institut za migracije i narodnosti, Institut za društvene i političke studije Patagonije Nacionalnog sveučilišta u Patagoniji „San Juan Bosco" i Međunarodna mreža istraživača migracijskih procesa između Hrvatske i Južne Amerike organiziraju znanstveni skup „Migracijski procesi između Hrvatske i Južne Amerike. Povijest, kultura i društvo".

U žarištu interesa skupa biti će selidba brojnih europskih doseljenika u zemlje Južne Amerike početkom 20. st. potaknuta potrebama za radnom snagom radi iskorištavanja velikih rezervi sirovina na tom području i ograničavanjem useljavanja u Sjedinjene Države. Dio tog migracijskog vala bili su i Hrvati. Danas na području Južne Amerike živi između 500.000 i 750.000 potomaka hrvatskih iseljenika.

Tijekom znanstvenog skupa raspravljat će se o migracijskim procesima, utjecajima migracijskih politika, doprinosu hrvatskih zajednica zemljama u kojima su se nastanili hrvatski iseljenici, njihovim identitetima, kulturnim, političkim i vjerskim aktivnostima, načinima organiziranja, povratnoj migraciji, teorijskim i metodološkim problemima vezanima uz istraživanje hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i sl.

Sudjelovanje na skupu bit će moguće i putem virtualnih konferencija.

Više o konferenciji možete saznati na ovoj poveznici i na stranicama Hrvatske matice iseljenika.