Okrugli stol Značaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj u europskim integracijama Srbije i izgrađivanju stabilnosti na jugoistoku Europe (Zagreb, 22. studenoga 2016.)


Okrugli stol Značaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj u europskim integracijama Srbije i izgrađivanju stabilnosti na jugoistoku Europe održat će se u Zagrebu, 22. studenoga 2016. u prostorijama Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3 (velika dvorana, II kat).

 

Organizator Okruglog stola je Institut za migracije i narodnosti, uz suorganizaciju Hrvatske matice iseljenika i uz pokroviteljstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

Sudionici Okruglog stola su:

Prof. dr. sc. Mate Granić, posebni savjetnik predsjednice RH za vanjsku politiku,

Tomislav Žigmanov, prof., narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije,

Prof. dr. sc. Milorad Pupovac, zastupnik u Hrvatskom saboru,

Dr. sc. Jasminka Dulić, glavna urednica tjednika Hrvatska riječ,

Darko Baštovanović, dipl. politolog, Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji,

Doc. dr. sc. Mario Bara, sociolog, Hrvatsko katoličko sveučilište,

Milan Bošnjak, prof., savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, SDUHIRH,

Đuro Vidmarović, književnik i povjesničar

 

Uvodnu riječ u ime pokroviteja održat će predstojnik SDUHIRH-a gospodin Zvonko Milas, u ime organizatora sudionicima će se obratiti dr. sc. Marina Perić Kaselj, v. d. ravnatelja IMIN-a te u ime suorganizatora Mirjana Ana-Maria Piskulić, prof., v. d. ravnatelja HMI-a.

 

Cilj je ovoga Okruglog stola odgovoriti na dvojako pitanje: Kako hrvatska nacionalna manjina u Srbiji i srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj mogu pridonijeti uspješnoj integraciji Srbije u Europsku uniju te kako uspješnost rješavanja statusa tih nacionalnih manjina može pridonijeti boljitku i stabilnosti međudržavnih odnosa i vođenju vanjske politike na prostoru jugoistočne Europe?